Cum a luat nastere traditia de a darui cadouri?


Cosuri Cadou Corporate Paste 2014

Oamenii adora sa primeasca si sa ofere cadouri! Fie ca o facem pentru a ne exprima dragostea, respectul sau afectiunea fata de cineva, cu totii iubim sa fim imbratisati de sentimentul de bucurie pe care il simtim atunci cand primim sau daruim un cadou.

O istorie innobilata de cadouri

Istoria oferirii de cadouri incepe inca din cele mai indepartate timpuri, cand membrii tribului aduceau cadouri liderilor, in scopul de a isi exprima angajamentul sau de a castiga anumite favoruri. De asemnea, acestia obisnuiau sa schimbe cadouri intre ei, cu anumite ocazii, cum erau sarbatorile sau evenimentele speciale. Cadourile erau de cele mai multe ori confectionate din scoarta si lemn de copac. Aceste obiceiuri sunt si astazi prezente in diferite zone ale lumii.

In prezent, cadourile fac parte din viata noastra de zi cu zi. Oferim cadouri de sarbatori, de Paste sau Craciun, cu ocazia a diverite aniversari, zile de nastere si cateodata doar cand ne propunem sa ii surprindem pe cei apropiati. Schimbul de cadouri este intalnit in familii, in cercurile de prieteni si de colegi de serviciu. Cea mai populara sarbatoare din lume in care oamenii fac schimb de cadouri este Craciunul. Putem sa afirmam, fara indoiala, ca oferirea de cadouri a devenit sinonima cu Craciunul. Dupa anii 1900, au aparut si alte sarbatori in care se ofera cadouri cum sunt: Paștele, Ziua mamei, Ziua tatalui, Valentine’s Day etc.

Cadourile sunt cu siguranta cel mai usor mod de a impartasi fericire.

Insemnari din Biblie

Traditia de a oferi cadouri in zona occidentala pare sa isi aiba radacinile in crestinism. In Biblie sunt amintite numeroase evenimente in care erau oferite cadouri. Obiceiul de a darui cadouri de Craciun este atribuit celor 3 Magi care au calatorit pana in Betleem pentru a ii oferi cadouri pruncului Iisus Hristos.

Cadourile aveau ca insemnatate binecuvantarea copilului cu o viata minunata. Un alt pasaj biblic in care erau oferite cadouri aminteste de Maria Magdalena care a spalat picioarele lui Iisus cu ulei, in scopul de a ii oferi un cadou.

Radacini non-crestine

Unele studii considera originea gestului de a darui cadouri ca provenind din ritualurile religioase non-crestine din Europa de Nord, cand oamenii sarbatoareau Focurile din Yule sau din sarbatorile pagane ale Romei. In Europa de Nord, solstitiul de iarna era cunoscut si sub denumirea de Yule sau sarbatoarea lui Odin, moment in care era celebrata viata si mai ales nasterea, deoarece Yule reprezenta nasterea Soarelui.

Oamenii se adunau in cadrul unui mare festival si isi ofereau cadouri pentru a sarbatori intoarcerea soarelui si solstitiul de iarna. Arborii si culturiile erau stropite in acesta noapte cu cidru iar copiilor le erau oferite cadouri : mere si portocale glazurate asezate in cosuri rosii sau galbene impodobite cu crengi de brad sau molid. Merele si Portocalele simbolizau Soarele, crengile de Brad si Molid reprezentau eternitatea, iar cosul reprezenta Culesul. Romanii obisnuiau sa isi ofere cadouri in timpul festivalului lui Saturn, denumit Saturnalias, care avea loc in jurul datei de 25 decembrie. In mod batjocoritor, sclavii faceau schimb de locuri cu stapanii lor, iar spre finalul festivalului isi ofereau cadouri. Acestea constau in obiecte din ceramica sau lumanari din ceara.

De-a lungul anilor, aceste obiceiuri au fost adaptate si acceptate si de crestinism, inlocuite cu sarbatoarea Craciunului. Cu toate acestea, este interesant de precizat faptul ca in jurul anului 1000 Biserica Catolica a interzis schimbul de cadouri pentru ca era considerat un act pagan. Traditia cadourilor in lume Traditiile oferirii de cadouri difera de la o zona la alta in intreaga lume. In perioada pre-crestina a Romei, imparatii romani obligau cetatenii care erau dispretuiti sa aduca daruri si ofrande in timpul calendelor romane (in luna ianuarie) si cu ocazia sarbatorii Saturnalia, in onoarea zeului roman Saturn (in luna decembrie). Acest ritual s-a extins treptat si orice locuitor trebuia sa aduca daruri cu diferite ocazii.

In Egipt, piramidele au fost construite pentru a onora faraonii. Cadourile erau indeosebi oferite celor apropiati si oferite ca zestre in timpul ceremoniei de logodna. Cadourile constau in bijuterii pretioase sau metal, turme de animale etc. In perioada medievala, darurile erau oferite pentru regi in scopul de a beneficia de loialitate intr-un razboi sau pentru a obtine o favoare personala. Aceste daruri erau confectionate in principal din aur si argint - statui, medalioane, potire sau alte astfel de obiecte pretioase. In hinduism, oamenii ofereau zeitatilor cadouri diverse, care variau de la farfurii cu fructe pana la sacrificii umane si animale. Victorienii ofereau cadouri ca parte a festivitatilor de Craciun.

Darurile schimbate erau traditionale si foarte simple. Obiceiul consta in ascunderea darurilor prin casa, in placinte si treptat s-a ajuns la oferirea cadourilor in ciorap. Societatea moderna si-a pus propria amprenta asupra traditiei de a oferi cadouri, fiind un obicei mai degraba legat de sentimente si iubire fata de cei apropiati. Ce poate fi mai frumos decat a darui un cadou din inima?